„GIZDAVI DRAGANIĆAKI PLEMENITA RODA“

Povijesna zatvorena cjelina Plemenite općine Draganić koja je stoljećima uživala svoja prava i slobodu razlog je dugogodišnjeg očuvanja tradicijskog načina života na prostoru današnje župe Draganić.

Izložba naziva „Gizdavi Draganićaki plemenita roda“ na specifičan način prikazuje osebujnost draganićkog narodnog veza i kreativnost stvarateljica draganićkog narodnog ruha. One su kombinirajući različite tehnike narodnog veza te slaganjem upečatljivih boja i motiva stvorile osebujni draganićki narodni kostim koji se u potpunosti razlikuje od nošnji okolnih područja. Time su draganićkom kraju urezale neizbrisivi pečat prepoznatljivosti.

Zahvaljujući dugogodišnjem kontinuiranom radu KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić na istraživanju, obnovi i rekonstrukciji narodnog ruha, danas možemo vidjeti bezbroj kombinacija i varijanti primjene draganićke narodne nošnje. I što se više i dublje istraživanjem sezalo u različite izvore otkrivali su se novi zanimljivi i raznoliki detalji stvarani maštom i marljivim rukama stvarateljica narodne baštine. Tako se sa sigurnošću može reći da je od brojnih sačuvanih narodnih nošnji gotovo svaka različita, odnosno da je svaka „draganićka rubača“ unikat.

Rezultat rada na istraživanju i obnovi zavičajnog ruha nije samo u bogatstvu tradicijskog kostima. Ono što je važnije dostignuće je to što su mlade generacije okupljene u ovom Društvu prihvatile narodni kostim kao iznimnu vrijednost, što su naučile taj kostim primjenjivati u praksi, čuvati ga, uređivati i poštivati, i što ga s ponosom nose. Snaga je to koja garantira očuvanje tradicijske zavičajne kulture za budućnost.

Draženka Jagatić