Dramska grupa

BILJEŠKA O DRAMSKOJ DRUŽINI

Zbog očuvanja običaja i nadasve Draganićkog dijalekta koji nezaustavljivo izumire i nestaje u narodu 2006. god. osnovana je unutar Društva dramska sekcija.

Predstava „Trebljačice, jeste dešle?“

Ova predstava obrađuje običaj „trebljenja“ perja a dočekana je s istim oduševljenjem publike kao i samih učesnika koji su sebe pronašli u ovakvom vidu rada unutar Društva. 2006. Godine premijerno je izvedena na godišnjem koncertu Društva u Karlovcu.

2007.god. ista predstava izabrana je od strane selektora imenovanog od Hrvatskog sabora kulture za Državni festival hrvatskih kazališnih amatera u gradu Kastvu.
Predstava je u izvornom obliku bila na repertoaru Društva neprekidno tri godine, a izvedena je više puta u Draganiću (2006, 2007,2012); Ogulinu (2007. i 2008.); Karlovcu (2006, 2008,2012); Kastvu (2007.);  Zagrebu (2009.); Buševcu (2009.); Cvetkoviću (2012.); Sv. Križu Začretju (2012.)

2010. godine u okviru godišnjeg koncerta Društva uoči Jurjeva izvedena je nova predstava pod nazivom “SEDMAKIM V KÓRLAVAC – S FRTALJICU DOMOF“

Radnja predstave odvija se u vlaka na relaciji Zagreb-Karlovac i obrnuto, 50-ih godina prošlog stoljeća u vremenu kad egzistencija seljaka uvelike ovise o gradu. Tamo seljaci imaju mogućnost na tržnici prodavati proizvode svojih gospodarstava i tako zaraditi nešto novca, dok ambiciozniji i sretniji pojedinci imaju priliku zaposliti se u državnoj službi i tako osigurati lagodniji život svojoj obitelji.
Petak je sajmeni dan u Karlovcu, pa tako Lazinčaki, Gučaki i Draganićaki odlaze ranim jutarnjim vlakom u Karlovac (oko sedam sati – sedmak) i oko podne se vraćaju (polazak vlaka u frtalj dvanaest – frtaljica).  Predstava se odvija u kupeu tog istog vlaka i opisuje razne događaje koji prate svakodnevicu naših likova, njihove brige, probleme, seoska ogovaranja i naravno ljubavne avanture.

Predstava je na repertoaru Društva od 2010. god., i dosad je izvedena u Karlovcu (2010, 2011); Draganiću (2010,2011); Tuhelju (2010.); Lepoglavi (2010.); Cvetkoviću (2011.); Domagoviću (2011.); Duga Resi (2011.); Gorici Svetojanskoj (2011.); Starigradu na otoku Hvaru (2011.); Buševcu (2011) i Gospiću (2011)

Predstava naziva „Sedmokim v Korlovac, s frtaljicu domof“ prema izboru selektora Hrvatskog sabora kulture na županijskom festivalu kazališnih amatera održanom u Zorin domu u Karlovcu 18.03.2011. Između 5 prijavljenih predstava Frtaljica“ je odabrana za predstavnika Karlovačke županije na državnom Festivalu kazališnih amatera.

51. Festival hrvatskih kazališnih amatera održao se od 18-22.05.2011 u mjestu Starigradu na otoku Hvaru. U konkurenciji 18 najboljih predstava izabranih na županijskim smotrama diljem Hrvatske, dramska družina KUD-a «Sv. Juraj» bila je nominirana u tri od ukupno devet kategorija za najbolju predstavu u cjelini, za zaštitu kulturne baštine i  za najinventivniju predstavu. Nagradu je osvojila u kategoriji inventivnosti za domišljatost i stvaralački dar.

I nominacije i nagrada iznenadile su članove dramske družine budući da pri uvježbavanju i postavljanju predstave nije bilo nikakve stručne pomoći , odnosno scenografiju, kostimografiju te potrebe za zvučnim i svjetlosnim efektima članovi družine realizirali su vlastitim zalaganjem uz korištenje priručne tehnike.

O uspješnosti izvedbe  predstave najbolje govori  citat iz izvještaja s Festivala Hrvatskog sabora kulture:

„Ovo je izuzetna predstava s nekoliko zanimljivih, inventivnih rješenja. Kao prvo nevjerojatno je da predstava bez ikakve priče cijelo vrijeme tako čvrsto drži pažnju gledalaca. Prekrasan ansambl, u još ljepšim kostimima,  igra točno i tako uigrano, precizno i koncentrirano; i gotovo su svi napravili fantastične karaktere, pregršt briljantnih minijatura. Vrlo dobro vođena i osmišljena predstava koju ćemo pamtiti“ ;

kao i  citat iz izvještaja stručnog povjerenstva s okruglog stola nakon odigrane predstave:

„Sedmokim v Karlovac, s frtaljicu domof je jedna – biser predstava. Redateljica Draženka Jagatić kao da ima poslanje ili poziv, a radi to na poseban vizualnan način, kroz kostime, košare, predivne nošnje, scenografiju. Sve je bilo fantastično, i ne samo na tom planu. Sjajna je bila i ta svakodnevnica, koja se ponavlja uvijek na isti način. Osobito je zanimljiv toliki broj ljudi, uključujući i djecu, koji igraju posebne male priče, male situacije koje pokazuju život cijele zajednice. Rješenja su precizna, fina paralelna igra cijele Dramske grupe je oduševila. Fascinirali su trenuci zaleđenja, ljuljanje u vlaku koje su svi radili, a nije bilo previše unisono nego baš u dovoljnoj mjeri. Sve je to znak zrelosti cijelog ansambla i stvarno ste napravili sjajnu predstavu. To je mozaik predstava sastavljena od malih sličica, a kao cjelina funkcionira. Osobito je oduševio završetak predstave, kada je nastalo nasilje u pol sekunde. Nije se na tome inzistiralo, netko iz publike je u tom trenutku mogao gledati u nešto drugo. To puno govori o nama, o strancima, o zajednici, ali i o tome kako se, na žalost, tretira nasilje u zajednici. Dogodi se i sve je prošlo mimo naše svijesti. To je puno značajnija stvar, nego što se u prvom momentu čini.“