O društvu

U vremenu u kojem se zaboravljaju tradicionalne vrijednosti, a neke druge, uglavnom tuđe, postaju sve poželjnije, svaki je napor koji nas vraća onome što je istinski i izvorno naše vrijedan pažnje i svesrdne podrške.

Jedan od onih koji ne žale truda i vremena uloženog u očuvanje narodne nošnje, pjesme, plesa i običaja svojega kraja je i KUD „Sv. Juraj“ Draganić. Zahvaljujući radu Društva i ljudi koji su oko njega okupljeni, od zaborava su sačuvane vrijednosti draganićke tradicijske kulture, a one su mnogo više od nošnje i tambure,
one su korijenje koje nas povezuje s prošlošću i snaga uz koju se nećemo izgubiti u budućnosti.


KRATKA BIOGRAFIJA KUD-a  „Sv. Juraj“ Draganić

Kulturno umjetničko društvo „Sv. Juraj“ Draganić nositelj je kulturnog rada u Općini Draganić.
Prema povijesnim dokumentima Društvo je nastavljač  traga prijeratnih smotri «Seljačke sloge», a vuče korijene iz davne 1934. god. Od 1991. god. Društvo nosi naziv zaštitnika župe Draganić – Sv. Jurja, čija crkva s brijega nadgleda 14 sela današnje Općine Draganić.
Društvo čuva od zaborava izvorne običaje, ples i pjesmu draganićkog seljaka te istražuje, prikuplja i obnavlja veliko i specifično bogatstvo draganićke narodne nošnje koja se u potpunosti razlikuju od nošnji okolnih područja zahvaljujući Plemenitoj općini Draganić koja je povijesno funkcionirala kao zasebna cjelina temeljena na pravima povelje Bele IV iz 14. st. .

Pored navedenih aktivnosti u očuvanju folklora svojeg mjesta, Društvo uvježbava i izvodi i koreografirani folklor drugih krajeva Hrvatske, te redovito nastupa na svim prigodnim manifestacijama u Draganiću i okolici te na  smotrama i festivalima od županijskog do državnog i međunarodnog karaktera. Osim folklornih nastupa Društvo istražuje bogatu tradicijsku baštinu draganićkog kraja, organizator je izložbi tematski posvećenih tradicijskoj kulturi  i  revija narodnih nošnji draganićkog kraja. Zahvaljujući takvom pristupu u registar kulturnih dobara RH upisano je umijeće izrade draganićkog puranca (grančice koja se na cvjetnicu nosi u crkvu), a trenutno se u Društvu radi na pripremi izdanja Draganićkog rječnika s ciljem zaštite draganićkog govora.
Danas Društvo okuplja preko 120 aktivnih članova koji djeluju kroz folklornu sekciju, folklorni zbor i orkestar, tri tamburaške sekcije, dvije dječje folklorne sekcije, dramsku sekciju i izdavačku sekciju.

Za svoj rad Društvo je zavrijedilo:
 javno priznanje Općine Draganić 2003. i 2010. god.
– javno priznanje Skupštine Karlovačke županije za 2003. i 2008. godinu,
– zlatnu plaketu Hrvatskog sabora kulture 2004. god. i 2009. god. za 75-u obljetnicu rada i postojanja