PREDSTAVA “GOSPACKO DETE”

Nešto o predstavi

Predstava je adaptacija djela pisca i redatelja Kalmana Mesarića izvornog naziva ‘GOSPODSKO DIJETE’ koje se smatra njegovim najboljim djelom i jedno od najpoznatijih hrvatskih kazališnih djela na kajkavskom dijalektu.
Kroz duhovitu priču koja se vrti oko vanbračnog „gospodskog“ djeteta („djeteta ljubavi“) radnja predstave prikazuje dvije odvojene sredine, gradsku i seosku, koje jedna uz drugu svaka na svoj način potpuno različito žive u vrijeme između dva svjetska rata. Iz dijaloga i radnje jasno se ocrtava koje brige i problemi muče seljake a kako istovremeno u gradu žive gospoda intelektualci koji imaju dovoljno novaca i izgrađen položaj u društvu. Poznati seoski moral prikazan je kroz posebnost likova, odnosno njegove pozitivne (poštenje, skromnost, nevinosti i naivnosti), ali i negativne (spletke) strane, dok su likovi iz gradske sredine željni samo javnog ugleda a koji često temelje na lažnoj dobrotvornosti.
Uz sve komične zaplete, u pozadini predstave prepoznaje se slika vremena, odnosno gospodarska kriza te teški položaj seljaka (neimaština, teški fizički rad, veliki porezi i nameti…).

U vrijeme između da svjetska rata način života seljaka u Draganiću u odnosu na seljake iz prigradskih sela Zagreba, koji su prikazana u izvornom djelu, gotovo se nije uopće razlikovao. Minorne razlike su i u govoru i uvriježenim izrekama, stoga adaptaciju predstave koja iz područja Šestina seli u Draganić, prostorno i govorno nije bilo teško prilagoditi draganićkoj sredini.
Treba naglasiti i vještu dijalektalnu igru između gradskog i seoskoga govora koja predstavi daje dodatno osvježenje i pečat osebujnosti.