Tamburaški orkestar

TAMBURAŠKE SEKCIJE DANAS

Trenutno u Društvu djeluje nekoliko grupa tamburaša. Tamburaški orkestar KUD-a sastoji se od polaznika različitih generacija ali istog glazbenog dosega u izvođenju tamburaških melodija. Mladi tamburaši svoje prve note uče u okviru dječje skupine JURIĆI koja istovremeno uključuje plesne i tamburaške probe za sve polaznike. Na taj način izdvaja se dječji folklorni orkestar koji prati plesne folklorne izvedbe dječjih skupina.
Tamburaški orkestar već generacijama vodi g. Josip Vušir.

O kvaliteti TO KUD-a moguće je saznati iz stručne kritike sa županijske smotre TO u kategoriji O DRUŠTVU.

POVIJEST TAMBURAŠKE SEKCIJE

Godine 1958. god. osniva se tamburaški orkestar pri Osnovnoj školi u Draganiću koji djeluje do 1961. god.
Rad tamburaškog orkestra obnavlja se 1988. god. Od tada pa do danas kroz njega je prošlo preko 300 mladih tamburaša.

Na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku Tamburaški orkestar Društva nastupio je  tri puta i osvojio dvije brončane plakete  „Tambura Paje Kolarića“.

Tamburaški orkestar također je nastupao i na  Županijskim smotrama tamburaških orkestara, na svim prigodnim manifestacijama u mjestu i širom županije, na godišnjim koncertima Društva, lokalnim radio postajama te u TV emisijama.

TAMBURAŠKI SASTAV “LATICE”

Tamburaški sastav „LATICE“  nastao je iz velikog Tamburaškog orkestra u jesen 1996. god. i djeluje do 2002. god. LATICE su nastupale na značajnijim manifestacijama u mjestu i Žapaniji, sudjelovale su na Županijskim smotrama Tamburaških orkestara i malih sastava  te na svim godišnjim koncertima Društva od 1997. do 2002. god.

Na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku  nastupile su  dva puta i osvojile srebrnu (1998.) i zlatnu (2000.) plaketu  „Tambura Paje Kolarića“.

Tijekom godina rada zabilježile su niz vrlo zapaženih nastupa i rezultata među kojima se ističu:

• TV EMISIJE :  „Jednoga jutra” ; “Baština čovječanstva”;  „Lijepom našom“ ; “Etnokajda” ; “Hrvatska struna”

• FESTIVALI TAMBURAŠKIH SASTAVA: „Zlatne žice Slavonije“- Požega  ’98. ; „KUTI ’99“ – Festival tamburaške glazbe mladih (prva nagrada za vokalno – instrumentalnu izvedbu skladbe „Šokica“ )

• sudjelovanje na koncertu “Majkama s ljubavlju” u HNK-u u Zagrebu (eurovizijski prijenos);

• 2000. god. dvotjedno krstarenje turističkim brodom Karipskim otocima zajedno s istaknutom estradnom pjevačicom Verom Svobodom.