FOLKLORNA
SEKCIJA

Društvo prvenstveno njeguje izvorni folklor istražujući  i čuvajući od zaborava običaje, ples, pjesme i zavičajno ruho Draganićkog seljaka.

Od 1983. god do danas kontinuirano radi, nastupa i prezentira izvornu tradicijsku kulturu draganićkog kraja na svim važnijim smotrama folklora županijskog, regionalnog i državnog značaja. U nastavku su spomenuta sudjelovanja na značajnijim tradcionalnim manifestacijama folklornog izričaja:

TAMBURAŠKI
ORKESTAR

Tamburaški orkestar KUD-a sastoji se od polaznika različitih generacija ali istog glazbenog dosega u izvođenju tamburaških melodija.

Mladi tamburaši svoje prve note uče u okviru dječje skupine JURIĆI koja istovremeno uključuje plesne i tamburaške probe za sve polaznike. Na taj način izdvaja se dječji folklorni orkestar koji prati plesne folklorne izvedbe dječjih skupina.

DRAMSKA
GRUPA

Zbog očuvanja običaja i nadasve Draganićkog dijalekta koji nezaustavljivo izumire i nestaje u narodu 2006. god. osnovana je unutar Društva dramska sekcija.

DJEČJE
FOLKLORNE
SEKCIJE

Začeci dječjeg folklora vezani su uz suradnju s OŠ Draganići. Niz godina djeca su u izvannastavnim aktivnostima započinjala svoje prve plesne korake da bi se nakon osmogodišnje škole priključivali redovnom radu folklorne sekcije  Društva.

Prvi organizirani rad s dječjim uzrastom unutar Društva započeo je 1996. Nažalost u to vrijeme dječji folklor osim u okviru školskih aktivnosti i eventualno nastupa na lokalnoj razini nije pripadao kategoriji organiziranih smotri na bilo kojoj višoj društvenoj razini.

Kulturno umjetničko društvo “Sv. Juraj” – Draganić

U vremenu u kojem se zaboravljaju tradicionalne vrijednosti, a neke druge, uglavnom tuđe, postaju sve poželjnije, svaki je napor koji nas vraća onome što je istinski i izvorno naše vrijedan pažnje i svesrdne podrške.

DRMEŠ – DA!

DRMEŠ – DA!

27.11.2020. održan je “on line” DRMEŠ – DA! Naša Ana proglašena je naboljom plesačicom…a za nas i Tomislav je najbolji… 

GOVOR DRAGANIĆA UPISAN JE U REGISTAR NEMATERIJALNIH KULTURNIH DOBARA RH

GOVOR DRAGANIĆA UPISAN JE U REGISTAR NEMATERIJALNIH KULTURNIH DOBARA RH

Stigla jedna lijepa objava koja razbija ovo “mrtvo” stanje amaterske kulturne djelatnosti Društva:GOVOR DRAGANIĆA upisan je u REGISTAR NEMATERIJALNIH KULTURNIH DOBARA RH (oznaka upisa Z-7454).Između ostalog u obrazloženju rješenja stoji: Radi se o izuzetno zanimljivu kajkavskom govoru koji se nalazi…

DRAGANIČKO
TRADICIJSKO
RUKOTVORSTVO

ZAŠTITA
KULTURNE
BAŠTINE

Cvjetnica je pučki naziv za posljednju korizmenu nedjelju, uoči Uskrsa (draganićki = cvitna ili cvetna nedelja). Uz nju je vezan kršćanski običaj ophoda s grančicama u spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem. U hrvatskoj folklornoj baštini uporabi raznovrsnog proljetnog bilja koje se nosi na blagoslov pridaje se zaštitna i plodonosna moć.

Saznajte više