13. Folklorni susreti “Lipa moja Slavonijo” — u Cerniku

23. kolovoza 2016.

Na poziv Kulturno umjetničke udruge Cernik folklorna grupa sudjelovala je 30. travnja 2016. na Folklornim susretima "Lipa moja Slavonijo" u Cerniku pokraj nove Gradiške.
Koncert je ove godine održan u sportskoj dvorani OŠ u Cerniku, a uz domaćine nastupili su Zagrebački folklorni ansambl „Dr. Ivan Ivančan“, KUD „Metković“ iz Metkovića i KUD „Baščaršija“ iz Sarajeva. Posjetitelji su uživati u nizu koreografija kroz koju su mogli sagledati različitosti hrvatske folklorne baštine, ali upoznati i dio tradicije susjedne nam Bosne i Hercegovine. KUD Sv. Juraj, Draganić izveo je zavičajnu koreografiju „Od ćardaša, prek poljke di drmeša“ i pjesme i plesove Baranje pod nazivom „Alaj fino to baranjsko vino“. Nakon koncerta upriličena je zajednička večera svim sudionicima koncerta i nezaobilazno druženje uz zvuke tamburica.
Prije koncerta za predstavnike Društava upriličeno je druženje s načelnikom Općine Cernik, Nikolom Jugovićem koji je u ugodnom razgovoru gostima približio svoju Općinu kao i suradnju s Udrugama.
U popodnevnim satima organizator nam je omogućio razgledavanje Crkve „Sv. Petra“ i Franjevačkog samostana s Biblijsko-arheološko muzejskim postavom kroz koji nas je proveo sam autor, prof. dr. fra Tomislav Vuk, koji je trenutno profesor na Fakultetu za biblijske znanosti i arheologiju u Jeruzalemu.
Zahvaljujemo KUU Cernik na pozivu. Druženje ćemo nastaviti u Draganiću prvom prilikom.