Gostovanje kod gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj – Šopron

13. kolovoza 2017.

Ove godine naše međunarodno gostovanje odvelo je folkloraše na manifestaciju XV „Šopronski hrvatski dani“ u Šopron kod gradišćanskih Hrvata koji žive na prostoru Mađarske, točnije u Koljnof - općinu i naselje u zapadnoj Mađarskoj koje administrativno pripada Jursko-mošonjsko-šopronskoj županiji.
U pe¬tak 23.6. prisustvovali smo prezentaciji »Regionalnih Studija IX« i otvara-nju izložbe »Svi naši hrvatski da¬ni« u organizaciji udruge gradišćanskih Hrvata.
U subotu, 24.6. održali smo u prelijepoj dvorani Konferencijskog centra „Liszt Ferenc“ u Šopronu folklorni koncert zajedno s KUD-om Mičevec iz V. Gorice.
U nedjelju, 25.6. Prisustvovali smo sv. misi koju je predvodio dr. Anto Kolić u crkvi sv. Mihovila u Šopronu. Slijedila je vedra povorka do središnje pozornice pred „zdencem vjernosti“ na kojoj je ponovno slijedio program domaćih i gostujućih udruga: Mališani trojezičnoga vrtića u Šo¬pronu, T.S. Starci, plesači Koljnofske OŠ »Mihovil Naković«, T.S. „What’s Upci“, KUD Mićevec i KUD „Sv. Juraj“ Draganić.
Mađarsko Gradišće još je jedna destinacija vezana uz suradnju KUD-a „Sv. Juraj“ s Hrvatima izvan domovine. Zanimljivo je da su Gradišćanski Hrvati do današnjih dana zadržali svoj materinji jezik te se uspješno brinu o opstojnosti hrvatske tradicije u svijetu.