HUMANITARNA DONACIJA

13. siječnja 2014.

Članovi Upravnog odbora KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić 12. siječnja organizirali su uručenje humanitarne donacije djeci iz tri obitelji s područja župe Draganići. Radi se o akciji pokrenutoj na Božićnom koncertu KUD-a krajem prosinca 2013. godine koji je u posljednjih 5 god. humanitarnog karaktera.
Humanitarni prilog ovog puta bio je namijenjen za pomoć djeci iz dvije obitelji s područja Općine Draganić: obitelj Prašin i obitelj Cvitković, te obitelji Krlin iz Čeglji, mjesta koje pripada području Župe Draganić (a teritorijalno gradu Jastrebarskom).
Zašto su odabrane ove obitelji?
Roditelji obitelji Prašin iz Draganića su oboje duže vrijeme nezaposleni, a odgajaju i uzdržavaju troje školaraca –  Ana i Gabrijel pohađaju osnovnu školu dok je Matija učenik srednje škole. Sva djeca su primjernog vladanja i jako dobri učenici pa smo odlučili pomoći u njihovom školovanju.
Obitelj Cvitković čine Ivan i njegova starija sestra kojima je nažalost ove godine preminula majka koja ih je samostalno odgajala i uzdržavala. Ivan, mladić od dvadeset godina upisao je Šumarski  fakultet u Zagrebu u želji da si ulaganjem u znanje osigura svjetliju budućnost. Ostao je sam, bez materijalne i moralne potpore u životu pa smo odlučili da mu dijelom prikupljenih sredstava pomognemo.
Obitelj Krlin iz Čeglji također se nalazi u teškoj financijskoj situaciji. Oba roditelja su nezaposleni. Imaju dvoje djece - kćer Josipa završila je srednju školu i također nije zaposlena, a sin Roko je učenik srednje obrtničke škole u Karlovcu. Povrh toga Roko je mladić koji ima hendikep u ekstremitetima nogu zbog čega je dosad podvrgnut nizu operacijskih zahvata. Nužna pomoć za njegov hod su ortopedske cipele. Prije svega želimo mu pomoći u nastojanju da završi srednju školu i stekne stručno zvanje.

Posjetitelji koncerta svojim su dobrovoljnim novčanim prilozima još jednom iskazali solidarnost i razumijevanje za probleme s kojima se susreću njihovi mještani. Tako je na koncertu prikupljeno približno 8.000,00 kn. Naknadno se akciji priključila Općina Draganić te Hrvatsko društvo skladatelja (odricanjem naknade za autorska prava) te drugi pojedinci iz bliže okolice tako da su se novčana sredstva popela na ukupnu vrijednosti od 9.350,00 kn. Povrh toga jedna anonimna osoba donirala je iznos od 5.000,00 kn namjenski za plaćanje studentske godine Ivanu Cvitkoviću.

Treba naglasiti da KUD ne uručuje gotovinu na ruke kao humanitarnu pomoć, već za istu u dogovoru s primateljem donacije organizira kupnju nužno potrebnih stvari ili osigurava plaćanje usluga i sl. Tako je bilo i ove godine. Prikupljena sredstva ravnomjerno su podijeljena na tri dijela te je njihova namjena raspodijeljena na sljedeći način:

- za Roka Krlin kupljeno je nešto odjeće, posteljnog rublja i prijenosno računalo za njegovo školovanje

- za obitelj Prašin kupljena je perilica rublja te uplaćena prehrana za dvoje djece u školskoj kuhinji OŠ Draganić za cijelo drugo polugodište te su rezervirana sredstva za školu u prirodi za najmlađeg učenika Gabrijela.
Također su im od mještana Vladimira Bujana i Stjepana Prežgaja poklonjeni rabljeni TV-prijemnik i hladnjak.

- za studenta Ivana Cvitkovića osigurana su sredstva (putem donacijskog ugovora) za podmirenje troškova studentskog doma „Stjepan Radić“ u Zagrebu za tekući semestar, te za kupnju mjesečnih karata za gradski prijevoz. Povrh toga kupljene su podne obloge za Ivanovu kuću kako bi mu se uredio prostor koji nije adekvatan za stanovanje.
U svrhu uređenja kuće dodatno su se dobrovoljno uključili sljedeći obrtnici i mještani, a to su: DRVOPRERADA Vrbanić iz Draganića, građevinski obrt DENA iz Čeglji, Vladimir Bujan, Miroslav Pušić, Ivica Vrbanić, Stjepan Prežgaj, Dubravko Jurčić i Zdravko Perić osiguravši nedostajuću stolariju (prozor i vrata), dodatnu nabavu i ugradnju podnih obloga, soboslikarske radove, popravak krovišta i dr. Dodatno je izvršen popravak kućanskih aparata i ugradnja bojlera od anonimnog donatora.
Ivanu je također poklonjeno rabljeno prijenosno računalo od Tomislava Lackovića iz Jastrebarskog.
Vrijedi spomenuti da je nekoliko mještana za vrijeme božićnih blagdana posjetilo Ivana darivajući ga hranom ili pozivajući ga na ručak što je svakako hvalevrijedno.

Bez obzira na proteklu dodjelu donacije još se očekuju sredstva od Grada Jastrebarskog koji za isplatu obećanih sredstava mora pričekati odluku gradskog vijeća s njihove prve sjednice u ovoj godini. Obećana sredstava namijenjena su za kupnju peći na drva za Roka Krlin koji teritorijalno pripada gradu Jastrebarskom.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo svim sudionicima i posjetiteljima Božićnog koncerta,  kao i onima koji su na bilo koji od navedenih načina pomogli da ova humanitarna akcija uspije. Posebno želimo još jednom istaknuti donaciju anonimne osobe namijenjenu za školarinu Ivanu Cvitkoviću što svakako zaslužuje posebnu pohvalu.

Upravni odbor procjenjuje da ukupna vrijednost akcije iznosi preko 20.000,00 kn što svakako predstavlja uspješnost akcije.
Ponosni smo što je akcija imala ovakav odjek, a što je dokaz da bez obzira na sve veće otuđenje koje nameće novi način života, postoje još ljudi koji osjećaju solidarnost za bližnjeg. OVIME SMO DOKAZALI DA ZAJEDNO MOŽEMO PUNO.