KUD „Sv. Juraj“ na Županijskoj smotri izvornog folklora „Igra kolo“ u Ogulinu.

24. lipnja 2014.

KUD „Sv. Juraj“, kao i svih prethodnih godina sudjelovao je na Županijskoj smotri izvornog folklora koja se pod nazivom „Igra kolo“ održava već 18. put za redom u Ogulinu.
Ove godine Društvo je izvelo običaj koji prikazuje RUHARICE – žene koje su prije svadbe pratile ruho mladenke u novi dom. Ruho (namještaj, odjeća i posteljno rublje) vozilo se na više zaprežnih kola na kojima su sjedile ruharice te putem pjevajući i juškajući (vriskajući) mahale tkanim jastučnicama i tako privlačile poglede radoznalih pogledača. Ruharice su isključivo bile mlađe žene (snahe) koje su za tu priliku bile posebno obučene (pisana rubača, šaraste štumfe, kožurac, posnašak ili pocilica).
Ruharice su ovog puta i u Ogulinu uspjele privući pažnju gledatelja svečane povorke kroz grad Ogulin kao i onih koji su sa strpljenjem gledali nastupe sudionika u Frankopanskoj kuli.
Neposredno prije početka smotre na Trgu hrvatskih rodoljuba, koji se nalazi na ulazu u Frankopansku kulu, bila je postavljena živa izložba naziva „Gizdavi Draganićaki plemenita roda“ kojom su članovi KUD-a na specifičan način ponovno istakli osebujnost i bogatstvo zavičajnog narodnog ruha.

Stručna komisija ponovno je „djelovala“ u „starom“ sastavu: Ivan Ivančan mlađi, umjetnički ravnatelj ansambla Lado, dr. sc. Joško Ćaleta iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, Zagreb te prof. Josip Forijan, ravnatelj Međunarodnog centra za kulturu i Posudionice i radionice narodnih nošnji u Zagrebu.
O uspješnosti nastupa Društva dovoljno govori citat iz službenog izviješća dr.sc. Joška Ćalete:
ŽIVA IZLOŽBA
Vrhunac mimohoda, koji se je ove godine produžio do pred sam početak glavnog programa, bila je izložba živih slika KUD-a Draganić pod nazivom „Gizdavi draganičaki plemenita roda“. Brojni aparati i telefoni su zabilježili ovu neobičnu, zanimljivu i atraktivnu izložbu živih modela odjevenih i opremljenih prema arhivskim fotografijama. U isto vrijeme, ovaj događaj svjedoči o izuzetnoj inventivnosti i aktivnosti folklornih skupina Karlovačke županije koje tijekom cijele godine svojim aktivnostima nastoje zadovoljiti potrebe svojih lokalnih zajednica na raznovrsne načine zauzimajući na taj način istaknuto mjesto u kulturnoj ponudi svojih lokalnih zajednica.
NASTUP
Četrtak, petak, subota - vrsno izvedena pjesma ženske pjevačke skupine, energija, scenski prikaz koji odaje koreografskog znalca u postavljanju scenskih prikaza.
Vrani se konji sedlaju – pjesma uz pratnju instrumentalnog sastava; istaknuti pjevač kojeg glasovima podržavaju muški pjevači, a zatim i ženski glasovi. Sve skupa je popraćeno primjerenim scenskim pokretima koji nadopunjuju izuzetnu energiju na sceni. Zadovoljstvo je i gledati i slušati skupinu koja vlada prostorom na najprimjereniji način.
Poljka, Drmeš (uz posamič) –instrumentalni sastav s tri violinista! mladi brojni svirci na kvalitetan način podržavaju atmosferu scenskog nastupa podržavajući siguran plesni korak i pjevanje svojih izvođača. Čestitam na još jednoj vrsnoj izvedbi kojoj je prethodila izuzetno zanimljiva izložba „živih fotografija“, još jedan dokaz neizmjerne inventivnosti folklorne skupine iz Draganića. Čestitam!