KUD “Sv. Juraj” ponovno uz mons. Batelju

13. kolovoza 2017.

Mons. Batelja u velikoj dvorani Princess centra u Jastrebarskom predstavio je drugo prošireno izdanje knjige "Rivellijeva zavjera laži".
Sažeto mons. Batelja o knjizi kaže kako se Rivelli poslužio povijesnim falsifikatima, ali mi imamo dokumente koji su sabrani u ovoj knjizi, i koji dokazuju da je bl. Alojzije Stepinac pravovremeno, hrabro i razgovijetno osudio svaki zločin i svaku nepravdu, ali po moralnom i međunarodnom pravu nije smio ni mogao ignorirati zakonitu vlast. Tu vlast nije postavljao on nego svjetski moćnici, a čežnja hrvatskog naroda za vlastitom državom sigurno nije zločin.
Istaknuo je kako ne moramo biti uznemireni jer papa Franjo ne dovodi u pitanje proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca te da naslućuje da je njegova želja da srpsku stranu suoči s činjenicama s kojima se oni ne žele suočiti te da svi ljudi, ako je to moguće, o njemu stvore objektivan, istinit i pravedan sud.
Usput mons. Batelja predstavio je i fotomonografiju nastalu kao spomen na obilježavanje njegove svečane sv. mise vezane uz 40-tu obljetnicu svećeništva koja je 2015. održana u njegovim rodnim Rastokima a na kojoj je sudjelovao i naš KUD.
Mons. Batelja ponovno je na našim prostorima upriličio događaj na kojem je povezao vjeru i tradicijsku kulturu koja je zajedno ukorijenjena u hrvatskom narodu.