Radionica i revija narodnih nošnji iz draganićkog kraja na starom imanju u Lazini

19. listopada 2018.

 U suradnji s g. Nikolom Zrinšćak Društvo je u petak 24.8.2018. na njegovom privatnom imanju Banovac smještenom neposredno uz draganićku šumu, prezentiralo tradicijsko narodno ruho draganićkog seljaka programom pod nazivom „UPOZNAJ DRAGANIĆKU RUBAČU“.
Kroz već poznatu ŽIVU IZLOŽBU „Gizdavi Draganićaki plemenita roda“ kao i reviju nošnji „Gledaj selo ovo rušce belo“ posjetitelji su mogli uživati u razgledavanju specifičnosti i osebujnosti draganićke narodne nošnje na živim modelima, saslušati priču o vrstama, vremenskoj transformaciji nošnje i prilikama u kojima se nosila, pogledati način izrade i održavanja nošnji koje su pokazale bake Franca Jagatić i Marica Jurčić.
Osim zainteresiranih mještana i ostalih uzvanika i gostiju želimo ispred KUD-a zahvaliti dolasku osobama koje sa stručne strane prate ovakva amaterska etnološka zbivanja: Tvrtku Zebecu iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, Tatjani Horvatić i Lidiji Zrnić iz Ministarstva kulture, te Igoru Čulig iz Gradskog muzeja Karlovac. Također zahvaljujemo na dolasku i gđi. Mariji Medić, pročelnici Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije, Stjepanu Bencetiću, načelniku naše Općine Draganić, Marici Jurčić, ravnateljici OŠ Draganić i Jasni Požar - predsjednici ZAKUD-a Karlovačke županije.
Želimo zahvaliti Nikoli koji je uspio animirati i dovesti u Lazinu osim mještana i gore nabrojene osobe koje mi amateri vrlo poštujemo i koji su ovim putem imali priliku izravno vidjeti gdje su utrošena sredstava koje po posebnim programima odobrenim preko javnih poziva dobiva naše Društvo.
I za kraj postavljamo si pitanje: Da li je veća vrijednost u očuvanim primjercima prikazanih narodnih nošnji ili u spoznaji naših mladih koji na tako ponosan način prezentiraju svoju nošnju, o vrijednosti naslijeđene kulturne baštine?