„SLIKU TVOJU LJUBIM“ U RETKOVCIMA

19. veljače 2014.

Dramska družina KUD-a , na 26. Smotri kazališnog stvaralaštva u Retkovcima (u Vukovarsko-srijemskoj županiji) pred prepunom dvoranom tamošnjeg Doma kulture, dana 8.2.2014. izvelo je svoju hit predstavu "Sliku tvoju ljubim“ te oduševilo retkovačku publiku, koja ih je ocijenila vrlo dobrom ocjenom 4,28  (ocjene su od 1 do 5).
Ovo gostovanje našim će kazalištarcima ostati u lijepoj uspomeni jer su posjetili Vukovar gdje su razgledali memorijalni muzej „Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 1991.g.“  i „Spomen dom Ovčaru“  te obnovljen vlastelinski dvorac Eltz, nedugo otvoren i predan na uporabu „Gradskom muzeju Vukovar“. Zasad je ovo jedan od najreprezentativnijih baroknih objekata i muzejskih postava u Hrvatskoj. Važno je spomenuti da  se unutar zbirke narodnih nošnji Hrvatske nalazi „draganićka pisana rubača“  koju je KUD „Sv. Juraj“ Draganić među prvim donatorima poklonio Gradskom muzeju Vukovar 2005. god. u sklopu projekta obnove.
Ipak da se vratimo smotri koja je u Retkovcima održana 26-ti puta, a ove godine trajala je od       do 16. veljače. U sklopu odigrano je 14 predstava amaterskih kazališnih skupina iz Vinkovaca, Slavonskog Broda, Belog Manastira, Bjelovara, Retkovaca, Jastrebarskog, Pačetina, Donje Bebrine, Prološca, Kaštela i Draganića te Orašja i Župe Gradnić iz BiH i Šida iz Srbije.
a nagrade i priznanja najboljim predstavama i pojedincima dodijeljene su na završetku Smotre 16. veljače.
Prosudbeno povjerenstvo kojega su činili Mira Perić Kraljik, Maja Bobinac, Mirjana Lovrek i Marko Sabljaković najboljom predstavom proglasili su predstavu ''U godinama gladi'' Dramske grupe HKUD-a „Didak“ iz Gradnića, redateljici te predstave Tini Laco pripala je nagrada za najbolju režiju dok je glumica Andrijana Zubac, također iz istoimene predstave odnijela nagradu za najbolju žensku ulogu.
Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je glumac Marijan Grbavac za ostvarenje u predstavi ''Umakla se Joka Šimunova'' Dramske grupe ''Proložac'' iz istoimenoga mjesta.
Nagrada za najbolju kostimografiju pripala je Milkici Hercegovac za predstavu „Čehov na kvadrat“ koja je zajednički projekt Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci i Kazališta „Nova scena“ Vinkovci, dok je nagradu za najbolju scenografiju dobila Draženka Jagatić za predstavu ''Sliku tvoju ljubim'' Dramske grupe KUD-a „Sv. Juraj“ iz Draganića.