DANI RUDARSKE GREBLICE

6. studenoga 2016.

 02.07., naše obje dječje folklorne sekcije uz pratnju mladih tamburaša sudjelovali su na DANIMA RUDARSKE GREBLICE u Rudama kraj Samobora.
Dječja „Rudarska greblica“ sastavni je dio Dana Rudarske greblice, koji se već tradicionalno od 1985. održavaju prvog srpanjskog vikenda. Manifestacija, posvećena tradicionalnom rudarskom kolaču – Greblici, zauzima jedno od najvažnijih mjesta u kalendaru kulturnih događanja Zagrebačke županije.
Naši mladi folkloraši održali su prigodni nastup te sudjelovali u zanimljivim radionicama i dječjim igrama. Djeca su također imala priliku proći kroz rudnik „Sv. Barbare“ u simpatičnoj zaštitnoj opremi što možete pogledati u priloženim fotografijama.
Bravo za članove KUD-a „Oštrc“ - organizatore ove manifestacije. Zahvaljujemo na pozivu!
A što je zapravo Rudarska greblica?
U davna vremena, dok su Rudari još uistinu bili rudari, a njihove žene radile u polju i djeca čuvala blago, započela je priča o slanom kolaču koji je danas zaštitni znak svakog rudarskog doma. U skromnim kućanstvima toga doba posluživao se taj kolač kao glavno jelo, dostupno i najsiromašnijima, a ime je dobio po greblici, drvenom alatu kojim se razgrtao pepeo u krušnoj peći.