“DRAGANIĆKI OBID”

6. studenoga 2016.

U sadržaju Dana Draganića ove godine tim mladih KUD-a organizirao je drugi dio radionice naziva „Iz babine kujne“ koji je posvećen tradicijskoj kuhinji. Dio je to višegodišnjeg projekta naziva "Preko međugeneracijskog druženja do očuvanja tradicije".
Prvi dio radionice narativnog karaktera proveden je u travnju ove godine. Na navedenoj radionici zahvaljujući starijim mještankama izrađen je popis tradicijske hrane. Također su kazivačice olako objasnile načine pripreme hrane na kojoj su odrasle i čiju su vještinu pripremanja savladale te ih i danas rado pripremaju u vlastitoj kuhinji.
Sva ta kazivanja mladi su zabilježili te odabrali prigodna jela za održavanje praktičnih radionica.
Odabrana jela koja su naše vješte kazivačice pripremile su: bela župa, pažulj i zelje, (mali) fanjki na juhu, bazlamača, domaći mlinci, gibanjica, žganci, sir z smetenu, prosti fanjki, i salata z polivku. Iz navedenog popisa formiran je izbor jela koji su svi prisutni na radionici mogli odabrati, odnosno degustirati u vidu ručka simpatičnog naziva „Draganićki obid“. Sve to posluženo je naravno uz domaći kruh.
Na radionicu i degustaciju odazvao se znatan broj zainteresiranih posjetitelja, koji su nakon radionice nisu skrivali oduševljenje.


OSVRT PROJEKTNOG TIMA
Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog zahtjevnog projekta. Posebno dragim bakama (i našoj Anđeli) koje su s nama podijelile vještinu i recepte te rado prikazale kako se priprema pojedino jelo. Bile su to „kuharice“ Franca Jagatić, Katica Jazvac, Katica Jurčić, Marica Jurčić, Ana Matko i Anđela Županić.
Također zahvaljujemo našim dragim mamama, tatama i drugim starijim - ozbiljnijim članovima KUD-a koji su „uskočili“ i pomogli u pripremanju ručka.
Zahvaljujemo i svim posjetiteljima koji su se odazvali pozivu i tako podržali naš projekt.
Mislimo da smo odradili kvalitetan posao (i mi mladi osobno savladali smo neke vještine u kuhinji!).
Iz navedenih radionica na jesen je u planu izrada tradicijske kuharice (a možda i još jedne praktične radionice !?).
Hvala svima na podršci! Veselimo se novim izazovima, idejama i projektima. Nadamo se da ćete i njih podržati i priključiti se u još većem broju.

Pozdravlja Vas TIM MLADIH KUD-a.
Antonio x2, Ivan, Luka, Martina, Marta, Mateja, Sara i Tomislav!