Fijolice na 47. Dječjim Vinkovačkim jesenima

10. listopada 2012.

Fijolice, starija dječja skupina KUD-a sv. Juraj Draganić, sudjelovale su na 47. Dječjim Vinkovačkim jesenima u Vinkovcima koje su se održale 8. i 9. rujna 2012.
U subotu 8. rujna na središnjoj pozornici na trgu u Vinkovcima predstavili su s koreografijom "Muzika ćardaš!" osvojivši simpatije publike koja ih je nagradila glasnim pljeskom.
Glazbenu pratnju činila je grupa malih tamburaša u aranžmanu Josipa Vušira.
Svoj nastup na Jesenima imali su čast jednim dijelom i sami najaviti kroz šaljivi razgovor s književnikom  Mladenom Kušecom.
Slijedećeg dana, u nedjelju 9. rujna Fijolice su sudjelovale u svečanom mimohodu ulicama Vinkovaca u kojem su se isticali po brojnosti skupine i šarenilu nošnje.
U nedjeljnom svečanom Mimohodu sudjelovalo je 56 kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske i ulicama najstarijeg grada u Europi prodefiliralo je preko 2 500 djece u narodnim nošnjama.
Mimohod su predvodile male zaprege i vinkovačke mažoretkinje u pratnji glazbe puhačkog orkestra te uvijek rado viđenih članova Udruge za pomoć osobama sa invaliditetom „Bubamara“ Vinkovci.
Među 56 dječjih folklornih skupina, čak 19 ove godine bilo je gostujućih.
"Velika posebnost ovogodišnjeg Mimohoda je i najveći broj gostujućih folklornih skupina iz drugih županija kojih je ove godine nastupilo 19. Dječje jeseni imaju za cilj očuvanje kulturne baštine našeg kraja jer potiču voditelje dječjih skupina istraživanju pjesama i plesova primjerenih djeci, kao i istraživanju uloge djece u zaboravljenim običajima. Zbog toga naša manifestacija obiluje novim dječjim plesovima, pjesmama, igrama, biralicama i brojalicama za djecu. Također, ova manifestacija doprinosi i omasovljenju dječjih skupina što je iznimno važno u procesu očuvanja tradicijske kulture" istaknuo je voditelj Dječjih jeseni Dario Grčić dodajući kako dječje jeseni bilježe sve veći interes i posjetitelja i sudionika što nas posebno veseli jer su upravo Dječje jeseni jamstvo očuvanja naše tradicijske kulture i baštine što je i primarni cilj cijele manifestacije. Mimohod je završio na Trgu Vinkovačkih jeseni.
Osim službenih nastupa Fijolice su rado komunicirale s predstavnicima medija, spretno i sigurno odgovarajući na sva pitanja novinara pokazujući široko znanje o svom kraju, društvu koje predstavljaju, običajima i narodnim nošnjama koje nose.
Fijolice su bile smještena kod članova dječje skupine KUD-a „Nijemci“ iz Nijemaca koji su se pokazali kao odlični domaćini.
Kroz dva dana zajedničkog druženja djeca su stvorila nova poznanstva i s nestrpljenjem čekaju priliku da nove prijatelje ugoste u Draganiću.