GOSTOVANJE U TURSKOJ

22. kolovoza 2013.

KUD „Sv. Juraj“ Draganić od 14.-19. kolovoza sudjelovao je uz još 10 gostujućih grupa na 14. Euroazijskom kulturnom festivalu u turskom gradu Istanbulu.
Na ovom festivalu u povorci kroz grad hrvatsku zastavu pronijelo je i KUD „Ante Zaninović“ iz Kaštel Kambelovca. Tako je u ukupnom programu festivala publika imala priliku upoznati dvije potpuno različite odlike hrvatske tradicijske kulture. Na festivalu sudjelovalo je ukupno 10 grupa, osim dvije grupe iz Hrvatske bile su tu i dvije grupe iz Poljske, zatim Mađarska, Latvija, Rumunjska, Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina.
Otvaranje festivala, odnosno prvi nastup u Istanbulu kojem je prethodila povorka održao se na ljetnoj pozornici moderno uređenog parka u gradskom kvartu naziva Kadiköy. Sljedeći nastup koji je prenosila jedna od turskih TV postaja održan je na vrhunski tehnički opremljenoj ljetnoj pozornici (s dva ogromna video zida) u turističkom naselju Şile na Crnom moru, 70-tak km udaljenom od centra grada. Treći završni koncert predviđen u kvartu Ҫekmeköy nije nažalost održan zbog tragičnog događaja u Egiptu zbog čega je Republika Turska proglasila Dan žalosti.
U slobodno vrijeme sve sudionike festivala domaćini su proveli kroz glavne kulturne znamenitosti grada koje je iza sebe ostavilo rimsko, bizantsko i otomansko carstvo.
15-milijunski grad koji Bosporski kanal dijeli na europski i azijski dio iznenadio je svojom veličinom, graditeljstvom i kulturom, te ostavio snažan dojam na sve one koji su ga prvi puta posjetili.