Gradska knjižnica „I. G. Kovačić“ u Karlovcu – promocija projekta KUD-a naziva PREKO MEĐUGENERACIJSKOG DRUŽENJA DO OČUVANJA TRADICIJE

7. prosinca 2015.

23.11.2015. održana je u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu promocija projekta KUD-a naziva PREKO MEĐUGENERACIJSKOG DRUŽENJA DO OČUVANJA TRADICIJE koji je podržan od Ministarstva kulture RH i Općine Draganić.
Projekt je provodila i promociju pripremila grupa mladih autora: Tomislav Golub, Mateja Jagatić, Luka Jagatić, Ivan Jazvac, Martina Lojen, Sara Pavlović i Antonio Šoštar.
Moderator promocije bio je Ivan Jazvac dok je Martina Lojen, mag. edu. hrvatskog jezika i književnosti u ulozi voditelja projekta prisutnima obrazložila realizaciju projekta. Osvrt na projekt tijekom promocije dale su predsjednica KUD-a - Draženka Jagatić, ravnateljica OŠ Draganići - Marica Jurčić i učiteljica hrvatskog jezika i književnosti u OŠ Draganići - Matilda Marković. Tijekom promocije prisutni su imali prilike čuti narodne priče koje su na draganićkom dijalektu pročitali Tomislav Golub i Antonio Šoštar, te dvije dječje tradicijske pjesmice koje su izveli članovi dječjih sekcija KUD-a (Gabrijela Igerčić, Agata Kalafatić, Ivana Misir, Dora Moguš, Amela Skakić, Emanuela Vučković i Matija Vrbanić).
Upravni odbor KUD-a ovim putem čestita grupi mladih autora i daje apsolutnu podršku za nastavak projekta sljedeće godine.

  VIŠE O PROJEKTU
Draganić ima vrlo bogatu i osebujnu tradicijsku baštinu koja se pod utjecajem vremena sve više gubi u izvornoj sredini. Mnoga kulturna dobra nisu nikada zapisana (u stručnoj literaturi vrlo je malo bilježaka o draganićkom području) pa se čuvaju jedino u usmenoj predaji koju još pamte samo najstariji članovi zajednice. Upravo ta populacija starijih mještana kroz ovaj je projekt svoja znanja i umijeća prenijela mlađima.
Projekt je realiziran preko dvije radionice na kojima su sudjelovala djeca i mladi s mještanima što starije životne dobi, a koji su bili voljni način prepričati način života iz vremena svojeg djetinjstva i mladosti. Svaka radionica bila je pripremljena od strane projektnog tima i tematski određena.
Prva radionica održana je 31.5.2015. god., a obrađivala je temu PASTIRA - obvezu sudjelovanja djece i mladih pri čuvanju domaćih životinja na ispaši. Iza spomenute radionice ostao je pisani trag u vidu tiskanog dokumentarnog zapisa naziva „NA PAŠI“.
Druga radionica naziva „Narodne priče za djecu“ održana je 17.7.2015. god. Tijekom izrade dokumentarnog zapisa izrodila se zanimljiva ideja o izradi slikovnice temeljene na prikupljenim zavičajnim narodnim pričama. Iz tog razloga izdvojene su četiri glavne teme koje su uz pomoć kreativnosti i mašte članova projektnog tima rezultirale novim pričama za djecu (i odrasle). Tako je druga radionica rezultirala tiskanim uvezom pod nazivom „S'd me posluni“.