PREMIJERA NOVE DRAMSKE PREDSTAVE NAZIVA “GOSPOĐA MINISTRICA”

7. prosinca 2015.

Premijera će se održati u KC Draganić u petak, 11.12.2015. u 20:00 h, a predstava će još ove godine biti izvedena i u KINO JASKI u nedjelju, 13.12.2015. u 18:00 h.

NEŠTO O PREDSTAVI

Adaptacija teksta predstave uključuje prilagodbu komedije Branislava Nušića „GOSPOĐA MINISTARKA“ u vrijeme demokratskih promjena u RH, točnije vremensko razdoblje drugih parlamentarnih izbora, dok se prostorno radnju smješta na potezu od Karlovca do Zagreba, odnosno u Draganić od kuda cijela priča kreće.
Ova poznata dramska priča aktualna je u današnja vremena kao i pred stotinjak godina kada je nastala. Želja za vlašću i načinom života koji ta vlast donosi idealna je inspiracija za kritiku društva, a naročito u slučaju kada zadesi osobe nedorasle ulozi u kojoj su se našle. Kao i u izvornoj predstavi radnja se vrti oko malograđanke koja iznenada dobiva vlast i svoju moć prezentira kroz niz situacija prikazanih na duhoviti način.
Točnije radnja je prilagođena nacionalnim političkim događajima s odrazom na lokalnu sredinu (proces privatizacije državne imovine, nepotizam, lažne diplome, sloboda tiska ….), ali predstavu ne treba samo gledati kao ruganje pojedincima nego društvu u cjelini. Gotovo svi likovi u manjoj ili većoj mjeri gladni su vlasti i bolesnih ambicija. Nemilosrdno se ismijava zaostalost, bahatost, umišljenost i snobizam, odnosno shvaćanje uloge državne vlasti i autoriteta pojedinaca kao sile prije svega. Dakle vlast treba iskoristiti da bi se pomoglo sebi, a ne drugima. U predstavi se ismijavaju karakteri, ali više od toga i društveni obrasci. Predstava je puna sukoba, ponekad tužna, ali pretežno vesela, istovremeno smiješna i gorka te zasigurno jednako interesantna mlađoj i starijoj publici.