Hrvati iz Rima u Draganiću

7. svibnja 2015.

Prošli tjedan u trodnevnom posjetu Hrvatskoj bila su djeca hrvatskog podrijetla koja žive u Rimu i tamo pohađaju dopunsku školu na hrvatskom jeziku. Djeca su bila u pratnji nastavnice Ivane Nosić te članova Udruge Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim (Mosaico Italo-Croato Roma).
Hrvatska nastava u Rimu je nastava hrvatskog jezika i kulture. Organizirana je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Namijenjena je djeci hrvatskih državljana koji žive u Rimu, odnosno djeci kojima je hrvatski jezik obiteljski jezik. Ovu školsku godinu hrvatsku nastavu u Rimu pohađa 50 učenika (što je dvostruko više nego početne 1998. Godine), a uz znanje hrvatskog jezika,  stječu se i znanja o Hrvatskoj povijesnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini.

Tijekom boravka obišli su Zagreb i njegove znamenitosti, te Krapinu, zatim Bednja i naravno Plitvička jezera. Zadnjeg dana na povratku kući grupa je rezervirala vrijeme za druženje s KUD-om „Sv. Juraj“ Draganić budući je velika većina njih prošle godine ugostila članove KUD-a za vrijeme gostovanja u Rimu.
Za goste je pripremljen izlet u Krašić gdje im je župnik Krašića rado ispričao pojedinosti iz života i zatočeništva našeg blaženika Alojzija Stepinca te pokazao crkvu i spomen kuću u kojoj je blaženik bio u kućnom pritvoru. Slijedio je odlazak do župne crkve „Sv. Jurja“ u Budrovcima s čijeg su vidikovca gosti mogli sagledati područje Draganića te od domaćina saznati sve o bogatoj prošlosti Plemenite općine Draganić.
Slijedilo je druženje u KC Draganić s članovima KUD-a uz prigodni ručak nakon kojeg su FIJOLICE izvele kratki program za goste.