KUD „Sv. Juraj“ Draganić na 51. Brodskom kolu u Slavonskom Brodu

16. lipnja 2015.

Revijom hrvatskih narodnih nošnji i izborom najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji’ 14.6.15. završio je središnji program 51. Brodskog kola ugledne i najstarije smotre folklora u Hrvatskoj u kojoj je u revijalnom dijelu učestvovao i  KUD „Sv. Juraj“ Draganić.  Brojni posjetitelji mogli su vidjeti trideset djevojaka u različitim nacionalnim narodnim nošnjama, koje su se predstavile publici u pratnji Sokolova -  članova povijesne udruge Hrvatski Sokol iz Osječko-baranjske županije. Program je održan na obnovljenom centralnom trgu stare Tvrđave Brod (spomenika nulte kategorije).

KUD „Sv. Juraj“ predstavljale su tri djevojke: Ana Lojen u zavičajnom ruhu mladenke, zatim Antonela Jazvac u najstarijoj „pisanoj rubači“ s oglavljem mlade snahe i Katarina Črne u svečanoj bijeloj rubači s početka 20. st. i djevojačkim pletenicama.

Prosudbena komisija, na čelu koje je bila profesorica Vesna Zorić iz etnografskog muzeja u Zagrebu, te Milka Đurković i profesor Zvonimir Toldi, odlučila je da je najljepša Hrvatica ovogodišnje revije Marijana Dominković iz Tolise. Prve pratilje najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji su: Ana Lojen iz Draganića, Danijela Alilović iz Vinkovaca i Anja Vujčić iz Đurđevca. Tri druge pratilje su: Lara Prtenjača iz Polače, Ines Krizmanić iz Kutine i Marina Barić iz Sl. Broda.

KUD “Sv. Juraj“ Draganić imao je priliku za vrijeme smotre prezentirati svoj projekt „žive izložbe“ NAZIVA „Gizdavi Draganićaki plemenita roda“ koja je u tu svrhu bila postavljena na prostoru trga.

Tijekom cjelodnevnog boravka u Slavonskom Brodu domaćin g. Josip Perčević ispred „Folklornog ansambla Broda“ osigurao je našem Društvu obilazak grada u pratnji turističkog vodiča. Povrh toga u pratnji maestra Mihaela Ferića članovi Društva razgledali su „Muzeja tambura“ – jedinstveni takav u Hrvatskoj.