NAJKVALITETNIJA IZVEDBA NA ŽUPANIJSKOJ SMOTRI

13. lipnja 2015.

Usuđujemo se napisati ovakav naslov ovom članku jer upravo to govori ocjena stručnog povjerenstva (J. Ćaleta, I.Ivančan i J. Forjan) ovogodišnje Županijske smotre izvornog folklora koja je održana 7.i 8. lipnja u Ogulinu, a koju u cijelosti možete pročitati niže u tekstu:
Svi segmenti prikaza su na svom mjestu, vrhunski ukomponirano u scensku priču. Cijelo vrijeme na sceni se događa više radnji koje se nadopunjuju a ne smetaju jedni drugima. Izvrstan sastav s tri violine, izvrsno posamič pjevanje… svi elementi prikazani u ovom nastupu su jednostavno bili vrhunski. Ovo je zasigurno najuvjerljivija i najkvalitetnija na ovogodišnjoj smotri. U samo 5 minuta skupina iz Draganića uspjela je prikazati niz zanimljivih elemenata koje karakteriziraju njihovu svadbu. Scena je u svakom momentu prštala od više paralelnih događanja koja se nadopunjavaju ne oduzimajući niti pažnju niti prostor jedni drugima. Gestikulacija izvođača uz vrsnu svirku i pjevanje te još atraktivnije narodne nošnje posloženi su u zaista impresivnu „živu“ sliku. Samo vrhunski znalac u stanju je ovako dobro posložiti i uvježbati folklornu skupinu. Čestitam na izvrsnom nastupu!
Budući je smotra bila tematski posvećena svadbenim običajima izveden je  segment draganićke svadbe prema najstarijim saznanjima. Pjesma, svirka, nošnje i nadasve izvedba u duhu svatovskog raspoloženja međusobno su  se izvrsno prožimale u vrlo kratkom scenskom prikazu.
Iz istog razloga folkloraši KUD-a ove godine sudjeluju na  jubilarnim 50-tim Vinkovačkim jesenima.