Održan obljetnički koncert KUD-a “Sv. Juraj”

3. svibnja 2014.

KUD „Sveti Juraj“ Draganić održao je 25.4. u Domu OSRH „Zrinski“ u Karlovcu svoj godišnji koncert pod nazivom Daje se na znanje, ovog puta ujedno i obljetnički. U koncertu su sudjelovale sve sekcije društva te tridesetak bivših članova koji su se kao i prethodnih slavljeničkih godina odazvali pozivu kako bi program koncerta bio što bogatiji. Tako da je pozornicom ovog puta prošetalo ukupno 156 izvođača.
Veći dio programa koncerta bio je posvećen zavičajnoj tradicijskoj kulturi. Uz pjesme i plesove Draganića prikazani su Jurjevski običaji, običaji uz Ivanje, svatovski i fašnički običaji. U programu pod nazivom Koreografska razglednica točno 100 izvođača u jednoj cjelini izvelo je ukupno 11 različitih koreografija s područja Hrvatske koje Društvo njeguje u svojem radu. U tamburaškom dijelu koncerta dječja tamburaška sekcija uz svoje solistice razveselili su gledatelje zabavnim dječjim pjesmicama, dok je TO KUD-a svojim koncertnim izvedbama ponovno pokazao gledateljima kako zvuče poznate europske skladbe u tamburaškoj izvedbi. Punina zvuka tambura u sigurnim rukama vještih tamburaša ponovno je dokazala status tamburaškog orkestra KUD-a.
Kroz koncert nas je vodio „dobošar“ koji je na simpatičan način pozdravio sve prisutne te svima dao na znanje kako i na koji način radi KUD. Osim scenskog nastupa tijekom koncerta preko tzv. video zida bili su prikazani podaci o bogatoj povijesti Plemenite općine Draganić kao i o povijesti Društva.
Pri kraju koncerta izvođači su se ponovno vratili poznatom zavičajnim plesovima tako da su poneseni pljeskom gledatelja sa srcem otplesali „od ćardaša, prek poljke di drmeša“. Par prigodnih riječi društvu uputio je dr.sc. Tvrtko Zebec, ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba i član Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu pri Ministarstvu kulture RH, zatim dožupan Karlovačke županije g. Josip Šafar i predsjednik vijeća općine Draganić g. Josip Jazvac. Predsjednica ZAKUD-a Karlovačke županije Nikolina Luketić dodijelila je društvu zlatnu diplomu ZAKUD-a. Također ovom prilikom ispred društva dodijeljene su povelje - najveća priznanja Društva dugogodišnjim voditeljima; voditelju tamburaške sekcije g. Josipu Vuširu i voditelju folklorne sekcije g. Mojmiru Golemcu. Slijedila je slavljenička zdravica na draganićkom dijalektu u čast 80-tog rođendana KUD-a nakon koje su šampanjcem nazdravili govornici, voditelji i oni izvođači u prvim redovima koji su uspjeli uhvatiti čašu.
Zadovoljstvo gledatelja koji su popunili dvoranu do posljednjeg mjesta bilo je moguće prepoznati kroz pažnju koju su posvetili izvedenom programu punih dva i pol sata, te pljeskom kojim su nagradili izvođače.
Neposredno prije koncerta u predvorju dvorane posjetitelji su mogli razgledati specifičnu „živu izložbu“ pod nazivom Gizdavi draganićaki plemenita roda koja je prikazivala 24 suvrstice draganićke rubače. Radi se o specifičnom prikazu „zamrznutih slika živih modela“.
Ovom prilikom Upravni odbor KUD-a javno se zahvaljuje gđi. Martini Prstac Domladovac na vođenju programa, gđi. Ljerki Golemac za uspješnu kostimografiju, kao i svim bivšim članovima koji su učestvovali u obljetničkom koncertu; također OSS-e „Buševec“ i KUD-u „Sv. Jana“ na ustupljenim nošnjama. Posebno se zahvaljuju svim sponzorima i donatorima zahvaljujući kojima su uspjeli organizirati sva događanja vezana uz obilježavanje obljetnice. Ovaj zahtjevan projekt pokazao je da suradnjom i zajedništvom možemo u amaterizmu doista napraviti „čuda“.
Hvala još jednom svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji događanja vezanih uz obljetnicu.