Naše „FIJOLICE“ već treću godinu za redom najbolja su dječja folklorna skupina u Karlovačkoj županiji (u kategoriji djece od 11-15 godina)

19. svibnja 2014.

U nedjelju, 11. svibnja 2014. godine održana je 40. smotra dječjeg folklora Karlovačke županije u Domu OSRH „Zrinski“ Karlovac. Ispred KUD-a „Sv. Juraj“ nastupile su obje dječje folklorne skupine, odnosno skupine podijeljene prema uzrastu djece kao što to nalažu i propozicije smotre.

Selektor ispred HSK, g. Goran Knežević objavio je službeni komentar sa smotre koji možete pročitati na adresi: http://ethno.hr/karlovac-2014/.

Temeljem ocjene g. Kneževića FIJOLICE su zaslužile prvo mjestu u kategoriji starijih skupina i time zaslužile predstaviti Karlovačku županiju i općinu Draganić na jednoj od državnih smotri dječjeg folklora. Budući su FIJOLICE ovakvu ocjenu zaslužile već treći puta za redom usuđujemo se reći: FIJOLICE su nedostižne! Bravo plesači, bravo svirači i bravo Sanja!

Naravno treba pohvaliti i JURIĆE koji su izvrsno na scenu prenijeli dječji fašnički običaj „mačkarija“. Djeca su se razigrala i zabavila, a to je  ponekad više od dobre ocjene.

Komentar selektora:

Dječja folklorna sekcija „Jurići“ KUD-a „Sv.Juraj“ Draganić

Ova izvedba spada svojevrstan etno teatar. Slušali smo podosta (možda i previše) „konverzacije“ malih i velikih mačkare te njihovih razmirica „na putu po kućama“. Vjerodostojna priča ali trebalo je to obogatiti s pokojim plesom ili pjesmom kako bismo dobili temeljene konture folklorne koreografije. Maske su bile izvrsno pripremljene, izvođači nadahnuti, uživljeni i vrlo uvjerljivi.

Dječja folklorna sekcija „Fijolice“ KUD-a „Sv.Juraj“ Draganić

Ova brojna dječja skupina izvrsno je izvela svoj program. Tijekom uvodnog pjevanja izvođači su u skladu s svakom novom kiticom popunjavali pozornicu i kad su završili nastala je impresivna scenska slika. Plesove Tancaj crni kos, Sirotica i Rašpa izvedeni su ujednačeno na točnim pozicijama, a postaviti 15 parova u dijagonalu i to kakvu – da je ne bismo bolje ni ravnalom iscrtali predstavlja veliko postignuće voditeljskog rada. Zbilja lijepa izvedba i scenska zamisao.