Projekt “Preko međugeneracijskog druženja do očuvanja tradicije” nastavlja se i 2016. god.

17. ožujka 2016.

Nakon uspješne realizacije prošlogodišnjeg projekta skupina mladih KUD-a "Sv. Juraj" Draganić odlučila je i ove, 2016. godine, nastaviti s projektom "Preko međugeneracijskog druženja do očuvanja tradicije". U sklopu prošlogodišnjeg projekta provedene su dvije radionice gdje su zainteresirani mladi u razgovoru sa starijim mještanima prikupili zanimljive informacije koje su zatim tematski obradili i dokumentarno zapisali, te je cjelokupni projekt realiziran kroz tiskanje brošure koja sadrži dokumentarni zapis o obvezi i načinu ispaše - "Na paši" i slikovnice "S'd me posluni" - priča temeljenih na narodnim motivima. Cilj provođenja programa je istraživanje, očuvanje i dokumentiranje tradicijske baštine kako bi se ista sačuvala i bila dostupna generacijama koje slijede. Također, ne smije se izostaviti ni važnost druženja i uključivanja starijih generacija u društvo što im daje osjećaj pažnje, ali i zadovoljstva jer su nažalost u današnje vrijeme često zapostavljeni i odbačeni te sve više usamljeni. Program omogućuje mladima da kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme, potiče ih se na kreativan rad i ljubav prema zavičaju i tradiciji.
Ove godine Projekt je podijeljen na tri osnovne teme:
Prva od njih nosi naziv "Iz babine kujne", koja će uključivati istraživanje vrste i način pripreme tradicijskih jela. Prva, teorijska, radionica vezana za navedenu temu je već provedena, 16.3.2016.godine. Moramo istaknuti kako je na radionici sudjelovalo nekoliko starijih žena te više zainteresiranih mladih, ali i starijih članova KUD-a, što izuzetno veseli te daje dodatni poticaj za nastavak rada. U tijeku je izrada i odabir recepata jela spomenutih na prvoj radionici koji će biti pripremljeni na praktičnoj radionici.
"Iz babine pametne glave" druga je tema koja uključuje prikupljanje narodnih, poslovica i mudrih izreka. Zamišljeno je da se navedena tema provede kroz pojedinačno druženje mladih sa svojim bakama, djedovima, starijim susjedima i rodbinom te da prikupljene izreke i poslovice upišu u, za to kreiranu, grupu na društvenoj mreži. Prikupljanje navedenog je započelo te se do sada sakupilo već 300-tinjak spomenutih narodnih izraza.
Realizacija treće teme ovogodišnjeg projekta naziva "Iz babine škrinje" zamišljena je preko dokumentarnog tekstualnog i video-zapisa koji će zabilježiti način slaganja tradicijskih oglavlja, te održavanja i slaganja prvenstveno ženske narodne nošnje. Navedena tema uključit će praktičnu radionicu na kojoj će svi zainteresirani moći naučiti slagati posnašak, ravnati krila, i sl. Radionica se planira provesti u travnju 2016. god.
Osim upoznavanja javnosti s predmetnim projektom ovaj tekst trebao bi poslužiti kao motiv svim zainteresiranim osobama koje se žele uključiti u neku od navedenih radionica bez obzira bile one članovi KUD-a ili ne. Termini preostalih radionica bit će objavljeni na ovim stranicama. Dođite nam.