FOLKLORNI SASTAV KUD-a „SV. JURAJ“ – NAJUSPJEŠNIJI NA DRŽAVNOM SUSRETU HRVATSKIH TAMBURAŠKIH ORKESTARA I SASTAVA

7. listopada 2014.

FOLKLORNI SASTAV KUD-a „SV. JURAJ“ – NAJUSPJEŠNIJI NA DRŽAVNOM SUSRETU HRVATSKIH TAMBURAŠKIH ORKESTARA I SASTAVA
U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, Grada Dugog Sela, KUD-a „Preporod“ i HDS ZAMP-a, u Dvorani „Preporod“ u Dugom Selu 4. i 5. listopada 2014. održan je 21. susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava.
Na Susretu je nastupilo 9 tamburaških orkestara iz Varaždina, Zagreba, Čakovca, Draganića, Starog Petrovog Sela, Adamovca, Mihovljana, Male Subotice i Trnovca te 10 tamburaških sastava iz Maruševca, Šandorovca, Gole, Zaboka, Laza Bistričkog, Draganića, Jalševec Nartskog, Novigrada Podravskog, Varaždina te Karlovca sa sveukupno preko 400 izvođača. Ove godine za Susret se prijavilo i u selekciji aktivno participiralo 58 tamburaških orkestara i sastava iz 8 hrvatskih županija s preko 1000 izvođača!
Stručno povjerenstvo radilo je u sastavu Željko Bradić (predsjednik), Siniša Leopold i Ivan Potočnik.

Ivo Bencetić, Ivan, Luka, Matej i Stjepan Berdik, Dominik Bujan, Ivan Črne, Doris Gojšić, Josip Husnik, Tomislav Stanićak, Tomislav Špehar i Ivan Vrbanek najbolji su tamburaši u kategoriji folklornih sastava. Svojom programskom izvedbom nadmašili su ostalih 9 sastava te proglašeni ukupno najuspješnijem sastavom 21. susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava čime su zaslužili 1. nagradu Hrvatskog sabora kulture,  zatim bisernicu ekskluzivnog sponzora susreta ''Glazbarskog obrta Mario Žmegač“, te u ime Društva za promicanje hrvatske kulture i baštine "Šokadija-Zagreb“ - „Hrvatski tamburaški brevijar“ autora Mihaela Ferića.
Najprije velike čestitke voditelju Josipu Vuširu koji je temeljem kriterija susreta vezanih uz nastupe folklornih sastava odabrao i aranžirao sljedeći program sastavljen od obradbi inspiriranih tradicijskim melodijama: KROZ PODRAVINU, DUBROVAČKI PLESOVI i DRAGANIĆKI MOTIVI.
Program naziva DRAGANIĆKI MOTIVI sastoji se od spleta glazbenih podloga draganićkih pjesma i plesova međusobno povezanih i djelomično popraćenih izvedbom mješovitog vokalnog folklornog zbora. Uz standardne tamburaške instrumente posebno su istaknute solističke dionice izvedene na netamburaškim tradicijskim instrumentima: samici (Ivo Bencetić) i gajdama (Ivan Črne), a posebno se ističe i violinski trio (Tomislav Stanićak, Tomislav Špehar i Matej Berdik). Prožimanje standardnih tamburaških instrumenata s tradicijskim glazbalima daje specifičnu i osebujnu promjenu i puninu zvuka koji uz prisutne promjene tempa i nadopunom vokalnim dionicama vezanim uz zavičajni izričaj čine skladnu i zanimljivu  izvedbu koju kao takvu može prepoznati i potpuni laik. Kompletnu sliku svakako je nadahnula draganićka narodna nošnja koju su ponosno nosili svirači i pjevači (mješoviti folklorni zbor KUD-a).
Treba istaknuti da je i TO KUD-a kao najbrojniji i najmlađi orkestar (uzrast članova orkestra) vrlo uspješno izveo svoj program  rame uz rame s vrhunskim tamburaškim orkestrima prisutnim 4.10.  na natjecanju tamburaških orkestara.
Više o programu možete pročitati na: http://www.hrsk.hr/index51.php?pIDm1=6&pIDm2=13&pIDm3=0&pPg=0&pIDcl=405&pToken=a44be45646f9fdb77d5f68cb2231b1f227f79ed1