Promocija notne zbirke naziva “GLAZBENA RAZGLEDNICA TRADICIJE DRAGANIĆKOG KRAJA”

1. prosinca 2015.

U nakladi KUD-a "Sv. Juraj" Draganić tiskana je zbirka notnog zapisa glazbene baštine Draganića autora Josipa Vušira . Promocija zbirke održana je u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "I.G. Kovačić" u Karlovcu 26.10.2015. godine. O zbirci su govorili: autor Josip Vušir; Draženka Jagatić ispred KUD-a i Matilda Marković ispred OŠ Draganići dok je stručni osvrt recenzenta prof. Mihaela Ferića proč...itala Alenka Bujan u ulozi moderatora promocije. Skup je pozdravila i Jasna Požar, zamjenica predsjednice ZAKUD-a Karlovačke županije.
Tijekom promocije od strane TO i mješovite vokalne grupe KUD-a izvedeno je nekoliko glazbenih točaka vezanih uz predmetni notni zapis.
Objavljivanje zbirke notnih zapisa zahtijevalo je temeljitu pripremu budući su svi postojeći notni zapisi bili pisani rukom. Stoga vrijedi istaknuti da su prijepis odabranog notnog materijala u digitalni oblik izvršili Filipa Špehar i Stjepan Berdik. Lekturu notografije izvršio je autor Josip Vušir, a lekturu teksta Martina Lojen. Uređivački odbor činili su Mijo Gašpić, Draženka Jagatić i Mirjana Rataić a tehničku potporu Petar Prstac, Ksenija Špehar i Barica Tomašković. Tekstove pjesama zapisala je Draženka Jagatić a budući su pisani u dijalektalnom izričaju stručnu obradu teksta u dijalektu odradila je Martina Lojen prema pravilima koju su dogovorena za upis glasova korištenih pri izradi Draganićkog rječnika (višegodišnji program KUD-a).Pripremu i tisak napravila je Tiskara Pečarić & Radočaj.
Vrijedi spomenuti da je financijski dio ovog projekta zatvoren zahvaljujući Općini Draganić, Hrvatskom društvu skladatelja te svim godišnjim donatorima KUD-a. Hvala svima!
Ovim projektom trajno je zabilježena tradicijska glazbena baština jednog autora o jednom kraju.