REZULTATI 48. SMOTRE TO I MALIH SASTAVA KARLOVAČKE ŽUPANIJE

13. svibnja 2013.

Prema ocjeni selektora g. Siniše Leopolda Karlovačku županiju na državnoj smotri tamburaških orkestara i malih sastava predstavljat će TAMBURAŠKI ORKESTAR KUD-a "Sv. Juraj" DRAGANIĆ.

Opisnu ocjenu nastupa našeg odraslog TO kao i  dječjeg TO u okviru POKUPSKE ŠKOLE TAMBURA koja okuplja svu djecu koja rade pod vodstvom g. Josipa Vušira možete pročitati u nastavku:


1. POKUPSKA ŠKOLA TAMBURE
   Dirigent: Josip Vušir


     Program:  1. JUTRO
                        2. PLEŠI, PLEŠI
                        3. MOJA MALA DJEVOJČICA 

Već početna impresivna slika s 45 mladih tamburaša na pozornici dala je naslutiti da je pred publikom svake hvale vrijedan ansambl.
U prvoj skladbi (Jutro)  početak pomalo nesiguran, ali kasniji tok izvedbe demonstrira velike mogućnosti orkestra. Na nekim mjestima dinamički raspon može biti i snažniji. Pri kraju se osjeća dah nesigurnosti.
Pleši, pleši obiluje brojnim citatima, no, u cjelini skladba zvuči dopadljivo. Izvedba je korektna, osim završetka u kojem se naslućuje mala nesigurnost.
Legendarni šlager Moja mala djevojčica (Tata, kupi mi auto) jedna je od najpopularnijih pjesama na ovim prostorima. Neprolazna melodija MilutinaVandekara i ovoga puta izmamila je veliki pljesak u publici. Ponajviše, zahvaljujući sjajnoj mladoj vokalistici Agati Kalafatić.
Velike čestitke orkestru i dirigentu i obrađivaču Josipu Vuširu.

6. TAMBURAŠKI ORKESTAR KUD-a ''Sv. JURAJ''  DRAGANIĆ
   Dirigent: Josip Vušir
    

Program: 1. DIVLJI JAHAČ
                  2. U PROLJETNOJ NOĆI
                  3. NA SAONIKU

Na scenu se smjestio orkestar od trideset i jednog glazbenika. Četiri basa i vrlo izražajni kostimi, slika za pamćenje…
Divlji jahač R. Ostereichtera  – u tehničkom i izričajnom smislu -  skladba je po mjeri orkestra. Vušir je ovoga puta naglašeno autorski priredio note za svoj orkestar.
Treba istaknuti osebujnu dinamiku, lijepu agogiku i tehničku dotjeranost.
U proljetnoj noći Roka Šimunacija - skladba koju često izvode orkestri mlađeg i starijeg uzrasta. Izvedba draganičkih tamburaša obilovala je čistoćom u izrazu, lijepim trzanjem, a posebno je bila dojmljiva pp dinamika. Ritam valcera ( bugarija i berde) može biti izražajniji.
Kao posljednju izvedbu večeri, maestro Josip Vušir odabrao je još jednu antologijsku skladbu iz tamburaške literature.
Virtuoznu polku Dragutina Hruze – Na saoniku – mlađahni tamburaši izveli su nadahnuto, ali sa manjim oscilacijama u tempu. Počelo se nešto sporije, a kasnije ubrzalo.
Sugeriram da se zadnja repeticija poštuje.
Ukupan dojam orkestra iz Draganića zaslužuje visoke ocjene. Pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da neki svirači zbog svoje mladosti ne mogu nogama doseći tlo i ne vide se iza notnih pultova.
Tamburaški orkestar KUD-a ''Sv. Juraj'' iz Draganića s punim pravom zaslužuje da ove godine zastupa svoju županiju na državnoj smotri.

 

Zaključak:
Uzorno organizirana smotra tamburaša.
Svi ansambli i učesnici pokazali su vrlo dobru uvježbanost, znalačku programsku orijentaciju i izrazito dobru koncentraciju scenskog nastupa. Vidljiv je kvalitetan rad voditelja, a posebno je uočljiv učinak kod najmlađih tamburaša.
Naglasak na njegovanje ženskih vokalnih ansambala treba podržati jer je takav umjetnički rad karakterističan za regiju.
Tamburaškom orkestru KUD-a ''Sv. Juraj'' iz Draganića čestitam na prikazanom nastupu, sa željom da i na državnoj smotri predstave svoju županiju u punom sjaju.
Svim organizatorima i sudionicima programa upućujem čestitke i želim mnogo uspjeha u daljnjem radu.
                                      
                                                                                                                                                                                   Siniša Leopold